CTB Locker Virus

CTB Locker is een destructief virus/ransomware dat het gemunt heeft op documenten, foto's en video's. Het encrypteert alle data zodat ze niet meer leesbaar zijn, en vraagt de eigenaar van de computer dan voor "losgeld" om de data terug beschikbaar te maken.

De laatste weken is dit virus in opmars. En het grote probleem is dat het proces onomkeerbaar is. Eenmaal de data geëncrypteert, kan je deze niet meer omzetten. De data is voorgoed kwijt. En aangezien het "losgeld" aan een criminele organisatie betaald dient te worden, is de vraag groot of je na betaling van het "losgeld" dan wel aan je data geraakt.

De oplossing om dit probleem voor te zijn is kinderlijk eenvoudig: backups! Neem regelmatig (liever nog: automatisch!) een backup van je data, zet het op Dropbox (of een ander alternatief) en voorzie thuis eventueel een NAS (Network Attached Storage) indien het om grote hoeveelheden data gaat.

Je kan steeds een beroep op ons doen om de beste strategie voor jouw data te kiezen. Het instellen van een backup inclusief een door ons geleverde externe backup schijf kost slechts 90EUR. En bovenal: zorg voor backups, voordat je favoriete foto's of belangrijke documenten voorgoed verdwenen zijn.